søndag 24. november 2013

Brødbaking uten hvetemel. Kjempegode brød!

Her på Eriksbråten forsøker vi å leve så sunt vi kan, med en diett som er inspirert av den kosten vi regner med at vi hadde en gang i steinalderen eller deromkring. Ikke at vi er fanatiske der heller, og ingen vet jo helt sikkert hva steinalderfolk spiste. Vi bruker det bare som en slags huskeliste, for å minne oss på at maten skal være så uforedlet som mulig.

Tanken er at sukker, foredlet hvete, tilsetningsstoffer og prosessert mat ikke er så sunt for oss, og vi prøver å lage maten fra bunnen av så godt vi kan, og fra så sunne og organisk produserte råvarer som vi kan. Vi skeier ut innimellom vi også, men stort sett ligger vi på en slags Eriksbråten-lavkarbovariant. Vi forsøker jo også å dyrke mye av grønnsakene våre selv, og dermed er vi jo ganske sikre på kvaliteten på grønnsakene våre, og at de ikke inneholder gift.

Men, til oppskriftene. En av de vanskeligste tingene ved å kutte i karbokjøret for mange, er å kutte bort brød. Jeg pleier å bake et brød som er helt uten hvete, og selv om det er mye karbohydrater i det - det er et helt normalt brød og smaker som det - virker det mer lavglykemisk og får ikke blodsukkeret til å rase i været.


Det som er viktig med brød, er at en må behandle deigen som om den var levende. En må la deigen heve lenge, og alltid minst to ganger. Og jo mindre hvete i deigen, dess lenger trenger den å heve. Eltingen er også svært viktig. Ingrediensene kan man gjerne bytte litt om på, men hevingen og eltingen må man alltid være nøye med.

Oppskriften inneholder ingen mål. Du må selv øve på å finne den beste blandingen, som funker for deg. Ikke gi opp om det ikke blir så bra i begynnelsen, øvelse gjør bakermester.

Ingredienser til omtrent tre brød:

Lunkent vann
Litt gjær (en kvart pakke) Tørrgjær eller fersk
Salt, en ts pr brød.
Siktet rugmel
Havregryn
Finmalt sammalt rug
Solsikkekjerner

Ting du kan putte oppi i tillegg: Soyamel, maismel, corn flakes, gresskarkjerner, linfrø, olivenolje, sesamfrø, hakkede eller hele nøtter eller mandler, hva som helst av korn eller nøtter, bare det ikke blir for mye i forhold til mengden mel, som må være det som holder brødet sammen. Er du uerfaren, er det lurt å begynne med bare litt av disse tingene eller ingenting, og mest mulig rugmel.

Varm opp vann (begynn med f. eks. to liter) til kroppstemperatur, sjekk med fingeren. Bland ut litt gjær i vannet. Tilsett salt. Er du usikker på mengden salt, vent til tilslutt med å tilsette alt saltet, når du ser hvor stor deigen blir, og hvor mange brød det blir.

Bland inn nøtter og frø, samt det grove melet. Ha oppi siktet rugmel og rør med en tresleiv til deigen er som en tykk og seig røre. La deigen stå i bollen under et klede over natten.




Vi bruker et gammelt bakstetrau til å elte i. Det er godt å elte i, og så søler man mindre.
Barna elter.

Fyll på mer av det siktede melet, elt med sleiven til deigen virker ganske fast. Ha godt med mel på bakebordet, og hell deigen ut. Elt og tilsett mel til deigen henger godt sammen og er elastisk og ikke klissete. Her er det mange som ikke elter lenge nok. Dette er oftest grunnen til at man mislykkes med bakingen. Deigen skal være så elastisk at den kryper litt sammen igjen hvis du drar i den, omtrent som en tykk, slapp strikk. Rugdeig er mye mindre elastisk enn hvetedeig, så du får aldri den spretne elastikken som i en pizzadeig, som man kan hive rundt og spinne i lufta, men litt av den følelsen skal du ha. Hvis deigen blir hard og uelastisk, har du holdt på for lenge, og hatt i for mye mel. Prøv igjen.

Husk at du ikke blir flink før du har forsøkt mange ganger.

Smør brødformer med olje eller smeltet smør, del opp deigen i passende stykker, form dem til brød og stapp dem i formene. Deigen skal fylle formene til midt opp på sidene. Det er veldig godt å smøre olje på toppen av brødene og strø dem med litt grovt salt.

Sett formene i ovnen på 50 grader, og vent til deigen har hevet til dobbelt størrelse. Sett så ovnen på 210 grader, og la brødene steke i omtrent 30 minutter. Pass på, så brødene ikke blir brent eller stekt for lite. Sjekk ved å ta dem ut av formene og bank på dem. De skal være sprø og brune hele veien rundt, og det skal komme en hul lyd når vi banker på dem.


La dem avkjøle på rist til de er helt kalde. NB: Ta dem ut av formene med en gang, ellers blir skorpen bløt. Oppbevar i skuff eller på benken, IKKE i plastposer. Brødene vil hode seg ferske i flere dager uten frysing eller plast.

Skjær og spis!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar