søndag 24. november 2013

Hjemmelaget kjeks

Jeg hadde aldri tenkt på at det går an å bake kjeks. Det kom jeg på da jeg sto der med masse god, hjemmelaget ost og ingen kjeks.

Når jeg kommer oppi sånne situasjoner, pleier jeg å try til min mors gode, gamle kokebok. Den er fra femtitallet, og den har oppskrifter på slikt som vi moderne mennesker har lært at ingen lager selv. Vi som tror at kjeks bare kan lages på fabrikk.

Det stemmer altså ikke.

De hjemmelagde kjeksene ble til og med veldig gode!  Her er noen oppskrifter:

Havrekjeks:

100 g havregryn (3 dl)
1 dl fløte eller melk
100 g smør
2 ss sukker (jeg sløyfer bare alt sukkeret)
1/2 ts salt
1 1/2 ts bakepulver
150 g hvetemel (3 dl)
Lages som grahamskjeks nedenfor.

Grahamskjeks:

150 g grahamsmel (fullkornsmel) (3 dl)
1 dl fløte eller melk
100 g smør
2 ss sukker ( kan sløyfes)
1/2 ts salt
1 1/2 ts bakepulver
100 g siktet rugmel eller hvetemel (2 dl)
(her hadde jeg i litt støtt karve inspirert av en annen oppskrift i boken.

La grahamsmelet svelle i fløten (melken) ca 1 time. Smelt smøret og avkjøl det. Sikt eller bland sukker, salt, bakepulver og mel. Bland alt sammen. Legg deigen på bakabordet og kjevl den tynt ut. Prikk den og stikk ut temmelig store, runde kaker. Legg kakene på smurt plate og stek dem i middels varm ovn, (225 grader).

Dette var oppskriften. Jeg valgte å bruke kaketrinse og lage kjeks med sirupssnipp-fasong. Det er så mye raskere å lage, fordi det blir så lite svinn under kjevlingen.

De ferdige kjeksene blir gyldne og sprø, og de smaker veldig godt med hjemmelaget ost!



2 kommentarer:

  1. Har laget havrekjeksen nå. Kjempegode! Takk! ☺

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett