mandag 9. desember 2013

Lage egne julelefser. Eller lomper, om en ikke har takke.

Ikke bare går det an å lage lomper selv, men de blir også mye bedre enn de man kjøper. Riktignok trenger man litt trening før man får dem helt perfekte, men så er ikke akkurat poteter og byggmel det dyreste materialet en kan leke seg med, heller. Dessuten er det moro for barna å få lov til å klisse og kjevle. Og trener de nå, blir de flinke senere.

Man tager:
- En full kjele med poteter, gjerne kokefaste (ikke melne)
- Byggmel, siktet eller fullkorn, finmalt.
- Litt salt.

Kok potenene som om de skulle brukes til middag. Vi koker dem med skallet på, og skreller dem etterpå, mens de ennå er glovarme. Stikk en gaffel i dem og skrell med en kniv.

Legg dem så på en seng av byggmel enten i et trau eller en bolle, og stamp med et stappejern slik at det blir potetstappe. Strø litt salt over.

Elt potetmassen god sammen med så lite byggmel du greier å bruke uten at det blir klissete. Deigen skal bli smidig og elastisk men helst ikke for gummiaktig, da blir lompene harde. Jo mindre mel du klarer å bruke, jo bedre blir lompene.

Beregn litt strev og tid på å lære deg teknikken. De første gangene blir det kanskje mer slit enn glede, men jeg lover at det blir godt når du får det til, og det er veldig nyttig å kunne dette, du har bruk for slike ferdigheter i annen matlaging også.
Ta av små emner av deig, rull en til en passe stor ball og kjevle den ut på melet bakebord. Husk på å snu ofte og ha et tynt lag med mel utover bordet til enhver tid slik at det ikke setter seg fast.

Bruk et lokk til å stemple ut en passende stor lompe. Samle sammen de bitene som ble til overs, og elt dem sammen med neste emne, og gjenta prosessen helt til all deigen er brukt opp.

Stek hver og en lompe etterhvert i tørr stekepanne eller på takke. Det går også fint å steke dem direkte på kokeplaten om du har en plate med jevn varme.

Det lønner seg å bruke middels temperatur og la dem steke litt langsommelig. De skal bli lysebrune, gjerne med mørkere flekker.

Legg på rist til avkjøling.

De ferdige lompene er supergode med kald ribbe, smør og brunost, pølser, skinke og ost eller hva som helst man har lyst til å putte inn i dem.

De kan også fryses ned i passe porsjoner til fremtidig kos.

Har du takke, kan du også lage store lefser. Pappa pleide å spikke en lang og smal stekespade som de rullet det ferdig kjevlede emnet opp på, og rullet det ut på takken. Når den er ferdig stekt, har den ikke like lett for å revne, og kan tas opp på vanlig måte og legges på rist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar