tirsdag 17. desember 2013

Tolv råd for å holde varmen i huset uten å sløse med strøm.


Når det er kaldt ute, tenker alle at vi som bor i gamle hus må fryse fælt. De er jo så dårlig isolert. Vel, vi fryser ikke. Og vi bruker nesten ikke strøm på oppvarming. Hva er hemmeligheten? Noen tips her:

1. Ha det kaldere inne. 

Jaha? Og jeg skrev akkurat at vi ikke fryser? Nei, vi gjør ikke det. Vi venner oss til den kjøligere temperaturen om vinteren, og så har vi på oss klær. Vi har på bare ullklær, ihvertfall innerst, og tykke ullsokker. Og vi liker det. Når det er mindre forskjell mellom temperaturen ute og inne, blir det mindre varmetap, og vi blir mindre syke, fordi vi ikke opplever så store svingninger i temperaturen. Dessuten blir det ikke så ille å gå ut for å jobbe. Mer om hvordan holde varmen i andre punkter.

2. Spis lavkarbo.

Jevn forbrenning gjør at man holder varmen bedre. Enkelt og greit.

3. Bruk masse pledd og skinnfeller. 

Det er koselig å krype ihop i sofaen med masse ull rundt seg. Når man har på seg for å hvile, blir temperaturen passe når man reiser seg opp for å gjøre noe eller å leke. Det gjør at man ikke blir så slapp, og barna trives veldig med dette.

4. Finn ut hvor det trekker

Gamle hus er ofte helt fint isolert, fordi de har så tykke trevegger. De holder fint på varmen. Det er i sprekkene varmetapet oftest skjer. Gå rundt med hånda og kjenn etter hvor det trekker. Let spesielt rundt vinduskarmene, dørkarmer, alle lister, særlig langs gulvet, også dørstokker inne. Alle sprekker du kan se.

Trekker det ved en list eller gerikt, dra lista forsiktig av med et brekkjern, stapp inn litt isolasjon og sett lista på igjen. Jeg pleier å bruke litt Glava eller Rockwool, men det finnes også spesielle spraybokser for slikt. Selv synes jeg de er noe klin, og dessuten ekspanderer de veldig, slik at de kan lage stort press inne i veggen om man ikke vet hva man gjør.

5. Ha gode vedovner og bruk dem riktig.

Riktig fyring er en kunst. Les boken "Hel ved" av Lars Mytting. Der får du mange gode tips. Lær deg sakene, ikke juks med tennbriketter eller (fy) tennvæske. Alt kan læres, og alle ferdigheter har en læringskurve. Ikke feig ut. Øv.

6. Økonomiser med varmen.

Tenk på alt som faktisk legger igjen varme i huset. Badevannet kan godt stå i en time etter at du er ferdig, og gi fra seg varme i huset før du tapper det ut. Hell ut kokevannet i vasken med propp og vent litt før du tapper ut. Bruk vedovnen til å koke tevann. Brenn avispapir istedet for å kaste det. Om det blir mere aske, blir det fine mineraler i komposten. Tenk over hva du gjør, du trenger ikke å bli fanatisk for det.

7. Tren og vær aktiv.

Har du det litt kaldere, blir du mindre lat. Jeg vet det kan høres asketisk ut, men det kjennes ikke slik når du får snudd på paradigmet. Da kjennes det fryktelig ekkelt og varmt ut når det blir for varmt, og du kjenner at du blir lat og giddesløs av varmen.

8. Ha tykke gardiner og trekk dem for

Når det så allikevel er bekmørkt ute, er det like greit å trekke gardinene for. Og jo tykkere gardiner du har, dess mer isolerer de. Dessuten blir det akkurat passe varmt for blomsterplantene i vinduet.

9. Har du kaldt gulv, legg på tykke, gode tepper. 

Selvsagt kan du etterisolere gulvet, men ikke alle eier eget hus, og noen ganger har man ikke tid eller råd ennå. Men et varmt teppe kan man alltids legge på.

10. Sett bokhyllene langs den kalde ytterveggen.

En full bokhylle isolerer svært bra. Passer du på at den dekker fra gulv til tak, og stopper trekken over og under, har du skaffet huset tjue cm mer isolasjon. Og så har du en koselig og nyttig bokvegg på kjøpet.

11. Ha varmt sengetøy

Bruk skikkelige dundyner, og har du kjæreste, bruk dobbeldyne. Om vinteren er det veldig behagelig med flanellstrekk på sengetøyet og madrassen, fordi den ikke virker så kald mot huden idet du legger deg. Det er ofte de første minuttene som er ille, etter at du har fått varmen under dyna, er det godt og sunt med kaldt soverom. Har du flanell, blir de grøsseminuttene borte.

Andre tips: Lag et varmt sengeteppe eller skinnfell og legg over dyna. Bruk varmeflasker og legg i senga før du legger deg. Du lager en varmeflaske lett med en stor brusflaske og varmt vann. Bruk ullpysj.

Etter at man har blitt vant til kaldt soverom, orker man slett ikke å sove i et varmt et lenger. Kald luft er mye lettere å puste i og man sover bedre.

12. Isoler loft og gulv. 

Sjekk om isolasjonen i gulv mot kjeller og tak mot kaldt loft er bra nok. Det er enkelt å legge på ny isolasjon. Søk på nettet hos Glava eller Rockwool, så finner du råd. Ellers kan det noen ganger lønne seg å skifte vinduer og inngangsdører, men ikke skift gamle, vakre og verdifulle deler av huset før du sjekker om det faktisk vil hjelpe. Ofte er det andre faktorer som gir større effekt.

Ha en god og koselig vinter!

2 kommentarer:

  1. Mange gode råd her, Vi bor på en gård fra 1860 for tiden, og heldigvis har vi god kunnskap om ved og riktig fyring. Det kan og lønne seg å stenge av noen rom om man har mange som vi har. Da slipper man å varme mange man ellers ikke bruker :)

    SvarSlett