tirsdag 26. november 2013

Å lage hjemmelaget ferskost med forskjellig krydder

Var det en ting jeg trodde skulle være vanskelig, så var det å lage ost. Jeg trodde også at jeg trengte en masse utstyr og løype og andre tilsetningsstoffer.

Men Renate har vært i Russland, og der lager de yoghurt. Hjemme. Dessuten fikk jeg Andreas Viestads bok "Ekte mat" av henne. Der står det oppskrift på hvordan man skal lage ferskost fra yoghurt. Og forsåvidt hvordan man skal lage yoghurt også. Boken anbefales uansett om jeg gjengir min versjon av oppskriften her, for det står omtrent alt annet du trenger for å lage ting fra bunnen der også. Løp og kjøp.

Bildet viser et litt skjevt blikk på en diger kjele med yoghurt som jeg og Renate har laget helt selv. Vi fikk med oss en 20 liters kanne med upasteurisert melk direkte fra produsent. De er gode venner av oss, så jeg forteller ikke hvem de er, for sånt er jo ikke lov. Det er farlig, må du vite, å drikke melk rett fra tanken. Rart ikke alle melkeprodusenter er døde for lengst, for jeg kjenner ikke en eneste melkebonde som ikke drikker sin egenproduserte gode melk akkurat sånn som den er. Det er jo da den er best! Og skal man lage ting av melken, vil man gjerne beholde alle de gode melkesyrebakteriene. I det hele tatt skal man være forsiktig med å drepe for mye sunne bakterier. Pasteurisert melk blir ikke sur. Den råtner.
Yoghurt og ostemasse blandet med gressløk
Uansett. For å lage yoghurt tilsetter vi yoghurtkultur. Det beste er å kjøpe gresk yoghurt, for den er ikke drept. Det vil si at det yrer med yoghurtkultur i den fremdeles. Så altså, man tager en stor gryte, heller fersk melk oppi, tilsetter yoghurt, og varmer sakte opp til 37 grader. Bruk termometer, det er uansett kjekt å ha til ølbrygging og annen presisjonsidrett. Du får kjøpt spesialtermometer til koking og brygging i forretninger som fører bryggeriutstyr.

Ta melken av varmen når riktig temperatur er oppnådd. Nå skal blandingen stå lunt over natten.Helst skal den beholde temperaturen sin, men det gjør ikke noe om blir litt kaldere, bare den ikke blir for varm. Vi har ikke noen automatisk varmeregulering noe sted, og gammelt, iskaldt hus om natten, så vi pakket hele gryta inn i en dundyne og satte den på spisestuebordet. Da vi kom og åpnet dyna dagen etter så yoghurten ut som bildet over, og smakte himmelsk.

Siden vi allerede hadde syltet villbringebær, var veien enkelt til totalt hjemmelaget bringebæryoghurt, og den smakte himmelsk.

Når man lager ost og yoghurt, er det så lettvint å lage mye på en gang, så man burde rett og slett lage seg mange forskjellige bæryoghurter og fryse ned.


For å lage ost, trenger du en stor bolle og et klede, krydder, salt og et tau.

Legg kledet i bollen og hell yoghurten lag på lag i kledet, vekselvis med salt og krydderurter. Slageren hos oss var osten med hvitløk og persille. Gressløk og andre urter var også godt. Vi prøvde en ost med kvann, men den ble ikke så populær.

Det er ikke farlig å være litt raus med både salt og krydder. Det blir bare veldig godt, og saltet øker holdbarheten.

Så snører man kledet sammen rundt ostemassen, binder for med et tau og henger hele knyttet opp ute, sånn at det kan renne av. Er det ikke for varmt ute, lar du det hele henge et døgn. Er det varmt om dagen, la det henge over natten.

Når ostene har rent av seg, tar du dem inn og legger hele bylten i en form, presser den ut i formen og legger det hele i kjøleskapet i ett døgn. Så er osten ferdig.

Du kan også ta osten ut av kledet og presse det ut i en form før du setter den til lagring. Da blir det lettere å få til en fin form på osten.


Her er de ferdige ostene vi fikk første gang vi prøvde. Hvitløk og gressløk fremst til venstre, pepper bak til venstre, estragon og persille fremst til høyre og bakerst kvann.

De ble kjempegode med hjemmebakte kjeks! Se egen blogg om hvordan du baker kjeks.

6 kommentarer:

  1. Vet du om det går an å lage dette av pasteurisert/butikk melk om man ikke får tak i tankmelk? :)

    Mvh Lovise

    SvarSlett
  2. Takk for inspirasjon! Nå blir det full planlegging for å lage hjemmelaget ost her :)

    SvarSlett
  3. Dette skal prøves ut :) Takk.

    SvarSlett
  4. Kult at dere vil prøve. Det er vanskeligere å få det til av pasteurisert melk, da er jo alle melkebakteriene drept, men det er verd å prøve! Det koster jo ikke mer enn litt melk. :) Forresten finnes det å få kjøpt lavpasteurisert, uhomogenisert melk i Sverige, som kalles Gammaldags mjølk, eller Lantmjølk. Den er nok også verd å forsøke seg på.

    SvarSlett
  5. Jeg fant ut at foreleseren min har laget os på denne måten av surmelk :)! Her er link http://www.eatingwellisthebestrevenge.com/curd-cheese---hjeme-brukt.html

    SvarSlett
  6. ikke noe problem å bruke vanlig H-melk. Jeg gjorde dette med klassen min i mat og helse nettopp :-)

    SvarSlett