onsdag 27. november 2013

Kjøttkvern gir kjøttdeig, som gir kjøttkaker!

Her om dagen var jeg innom nabo Ketil Grønnerud, som har en låve full av spennende saker, for å handle noen norgesglass. Sånn i forbifarten spurte jeg om han hadde en kjøttkvern også, siden den jeg hadde manglet kniv. Etter litt leting viste det seg at han hadde, og den fine kverna ble min for femti kroner. Den ble slept hjem i triumf. Nå skulle noe av grytekjøttet fra julegrisen bli til kjøttboller!

Her er kverna plukket fra hverandre, vasket og smurt med olivenolje. Alle deler var veldig fine og hele, men den var jo ikke brukt på en stund, så den trengte litt gnukking.



Her har jeg tatt ut litt kjøtt og fett fra fryseren. Begge deler fra dette årets julegris. Det er alltid godt med en viss prosent fett i kjøttdeigen

Jeg hadde lagt posene i kjøleskapet dagen før, sånn at de kunne time langsomt. De kunne nok gjerne ha fått en dag ekstra, for å tine helt. Så jeg tok dem noen minutter på tining i mikroen.

Jeg hadde også oppi en skalk med gulost, det gjør kjøttbollene saftige uten at man trenger å ha i mel.

Sverre insisterer på å hjelpe til. Og skal de blir finke til å hjelpe til den gangen de blir store nok til å virkelig være til nytte, må de få lov til å hjelpe når de vel strengt tatt bare er sjarmerende i veien.

Så her får junior kjøre sveiva og kutte opp ost, og det viser seg at han er ganske mye til nytte også. Sterk er han i tillegg.



Se så fin kjøttdeig! Vi kjørte den to ganger igjennom kverna for å være sikker på at kjøtt, fett og ost blandet seg godt.

Til slutt et triks jeg lærte av min mor: Stapp litt matpapir eller en plastpose ned i kverna, slik at den dytter det siste innholdet igjennom kverna og ut igjennom tuten.

Plastposen/ matpapiret tar du ut når du demonterer kverna etterpå, forhåpentligvis uten alt for mye kjøttdeig på.

Ha i salt, pepper og hvitløk i deigen, og lag små klumper som du ruller sammen i hånden til runde baller. Stek i middelsvarm panne i godt med meierismør.

Spis enten i saus med tyttebærsyltetøy og annet godt tilbehør, eller som tapas med brie og sennep, peppersaus eller soltørkede tomater. Yummie!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar