torsdag 28. november 2013

Den flotteste gårdssaga jeg vet om!

Dette flotte huset er hovedhuset på Moa gård i Isfjorden, hvor jeg pleier å undervise. Huset er bygget av familien som eier gården, jeg vet ikke opprinnelig byggeår, men det som er bemerkelsesverdig, er at hele den høyre delen av huset er bygget på i nyere tid. Og alle materialene kommer fra egen skog, og er laget på gårdens egen sag. Til og med hele saghuset er bygget av egne materialer, av far og farfar på gården. Og det eneste som gjør at du kan se hvilke deler av huset som er nytt, er de trehvite overflatene inne i den nye delen. Alt er likt, fordi de kan tilpasse og produsere akkurat de materialene de vil ha.

I det hele tatt bor det så flinke og trivelige folk på denne gården, at jeg kommer til å vise frem mye mer av alt det fantastiske de kan og gjør. Men idag tenkte jeg at jeg skulle vise frem saga. Til inspirasjon og beundring.

Se på denne flotte konstruksjonen. Det var slik de laget store takspenn før vi fikk ferdigkjøpte takstoler, og kunnskapen om dette går snart i glemmeboken. Jeg har latt meg fortelle at det ikke er lov å sette opp slike konstruksjoner selv lenger, og om det er sant, er det trist. Dette er dyktige folk som bærer videre en verdifull kunnskap. Tenk om vi kunne ha bygget et slikt tak i et ridehus! Vakkert! Og det er bygget av eget trevirke.

Her er selve saga, hvor de kan ta inn digre stammer og redusere dem til planker i alle dimensjoner. De kan også høvle og frese ut listverk.

Her er lageret for listverk og annet ferdig materiale.

Eksempel på materiale; panel.


For et flott trillebår!

Utsikten ut til tømmerlageret er jo rimelig fantastisk. Ikke alle kan skryte av et sånt syn fra kontoret.

Flere eksempler på paneler og annet høvlet og frest materiale som ligger klart på lager.

Og har man materialer, noen maursyrekanner, maskiner som kan grave og flytte jord og en bekk, kan man lage en grunn dam og en båt som barna kan leke i. Ikke bare en båt, men flere. Til og med en gedigen sjørøverskute kan man lage.
Eller hva med å lage verdens mest gedigne gapahuk, hvor bålet i grua varmer opp gjestene uansett hvor mye vinden står på fra fjorden og det regner vestlandsk på utsiden?

Denne er laget av nedfallsvirke etter stormen "Dagmar".

Det hjelper å ha gode maskiner å hjelpe seg med, men noen hver kan hente inspirasjon fra dette.


Man kan også lage eller pusse opp trivelige små gjestehytter som denne, som jeg gjerne overnatter i når jeg er der og underviser.




Til og med noe så trivielt som et gjerde rundt ridebanen kan gjøres både pent og vittig på samme tid, med egne solide materialer, og lure løsninger for portlukning, som jeg dessverre ikke har bilde av, så det får komme i en senere blogg, for det er mer å vise fra Moa.

Alt dette gjør de i tillegg til å drive mønstergyldig melkebruk, ridesenter, eggproduksjon og masse mer. Jeg blir veldig imponert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar